Monika

MONIKA HOFFMAN

"When Hungarian heat and Swedish sophistication meet"

MONIKA

MONIKA HOFFMAN

 

SÅNGERSKA • MUSIKER • LÅTSKRIVARE

 

"Min röda tråd som musiker stavas förälskelser... Förälskelser till instrument, ikoner, rytmer och framförallt en passion för melodier."

Malmöbaserade Monika Hoffman har gjort en spännande musikalisk resa. Geografiskt har den gjort stopp på platser som Boston, Ungern och Kanada.

Musikaliskt rör hon sig i landet mellan klassisk musik, latin jazz och pop. Eftersom Monika har rötter i en ungersk musikerfamilj har det också varit en självklarhet att omfamna detta. Den 12 september släpper hon äntligen sitt första album på hemmaplan.

 

På debutalbumet ”Let’s Run Away” gör Monika musik som spänner över flera olika nyanser av Latinamerikas musikaliska palett. Texterna har hon valt att skriva på engelska, svenska och ungerska.

- Jag tycker att det är viktigt att bevara mitt arv. Ungerska är ett otroligt vackert språk som gör sig väldigt bra i ballader. Svenska är mitt modersmål och engelska är ett språk som ligger mig nära eftersom jag jobbat mycket i USA. Jag försöker att inte begränsa mig, säger Monika.

 

I mitten på 00-talet prövade Monika sina vingar i Megasztár, den ungerska motsvarigheten till Idol, vilket senare ledde till skivkontrakt och medverkan i ungerska Melodifestivalen. Hon har studerat vid Berklee College of Music i Boston där hon uppträdde med legendariska Michael Brecker och Charlie Hayden. Hon har också uppmärksammats på hemmaplan, då hon tilldelats stipendium från Sandviken Big Band och Jazz Under Stjärnorna i Brantevik.

 

Monikas röda tråd som musiker stavas förälskelser. Förälskelser till instrument, idoler, rytmer och framförallt en passion för melodier. Som barn fastnade hon för den klassiska musiken när hon började spela violin som 3-åring. Hon upptäckte sedan Ricky Martin som ledde in henne på den latinamerikanska musiken, och artister som Celia Cruz, Antonio Carlos Jobim m fl. Intresset för jazz har hon fått från sin pappa som växte upp i USA. Med dessa referenser i bagaget föds melodierna som hon med en beundransvärt stor röst sätter sin prägel på.

 

Även om Monika skrivit både text och musik till ”Let’s Run Away” har det varma och glädjefyllda albumets skapats med hjälp av en rad samarbeten. Under sin tid som student på Berklee College Of Music lärde hon känna läraren och pianisten Tim Ray, som jobbat med storheter som Aretha Franklin, Soul Asylum och Bonnie Raitt likaså Grammy Award-vinnande musikern Oscar Stagnaro och latin jazz-legenden Paquito D’Rivera medverkar på albumet.

Copyright @ All Rights Reserved by Sentimental Wavs